lørdag den 29. november 2014

Damemiddag

I lørdags holdt jeg min årlige damemiddag, som er en super hyggelig aften med god mad og lækkert selskab - denne aften ingen undtagelse. Jeg havde ikke haft så meget tid til at planlægge menu, så den blev ikke så vovet som jeg havde tænkt, men jeg var nu alligevel vældig tilfreds.

Vi startede med tarelet, som var en hvid sauce, butterdej, kyllingebryst og asparges.

Hernæst snørrebrød, som var en rullet dampet og hernæst paneret rødspætte på ristet rugbrød, karrysauce, cornichoner, kapers og citron.

Stegt flæsk med persillesovs bestod af en kartoffel-porresuppe med persilleolie og ristet bacon.

Æbleflæsk var et stykke stegt flæsk med dampede æbleb¨åde, rugbrødschips og syltede rødløg.

Flæskestegs sandwich var nældebrød med sennepshonningmarineret nakkekotelet, rødkål, sennepsmayo og flæskesvær.

Første dessert var rødgrød med fløde, som i dagens anledning var en panna cotta med en coulis lavet på jordbær, hindbær og rabarber, med en bagt rabarber på toppen.

Sidste ret var denne islagkage, som jeg også lavede til min fars fødselsdag. Brombær og lakrids pyntet med råsyltede brombær, lakridssirup og lakridsmandler.

torsdag den 27. november 2014

Jordbær og hyldeblomstislagkage


 Sidste islagkage på fødselarens middagsbord lod smagsløgene bringe gæsterne tilbage til sommer og sol med eksilmoderens hjemmelavede hyldeblomstsaft og selvplukkede jordbær.
Kagen tager lidt længere tid at lave, da jordbærisen ligger inden i hyldeblomstisen. Jeg fik desværre ikke et billede af snittet, men klik på linket nedenfor, hvor du kan se hvordan det ser ud.

Jordbær og hyldeblomstislagkage (med inspiration her fra)
Ca 10 personer
Springform Ø24 cm

Mandelbund
5 æggehvider
250 g sukker
200 g mandler

Jordbæris
650 g friske jordbær
2,5 dl fløde
2,5 dl mælk
125 g sukker
Kornene fra 1 vaniljestang
Saften fra 1/2 citron

Hyldeblomst-is
6,5 dl fløde
6,5 dl mælk
10 pasteuriserede æggeblommer
125 g sukker
4 dl hyldeblomstsaft (afhængig af hvor koncentreret saften er)

1 bakke friske jordbær

Bland mandlerne fint i en minihakker
Pisk æggehvider og sukker til marengs
Vend mandlerne i marengsen
Beklæd bunden af en springform med bagepapir og kom marengsen i
Bag ved 175 grader i ca 20 min
Køl af

Blend alle ingredienser til jordbærisen sammen og kør på ismaskine
Tag en kagering på ca Ø18 cm og stik den ned i bunden
Beklæd den med plastik, som f.eks en opskåret plastlomme
Fyld jordbærisen i og glat overfladen
Frys i minimum 4 timer og gerne natten over

Varm fløde og mælk op til kogepunktet
Pisk æggeblommer og sukker luftigt
Pisk mælkefløden ned i æggemassen
Varm æggemælken op til 80 grader under omrøring og lad det køle af
Kom hyldeblomstsaften i og smag til
Kør massen i ismaskine

Tag jordbærisen ud og fjern kagering og plastik
Hvis du har beholdt springformen omkring kagebunden skal den beklædes med plastik, og hvis ikke, så placer en kagering omkring kagebunden og beklæd den med plastik.
Kom hyldeblomstisen ned mellem kagering og jordbærisen. Pres godt ned.
Kom på køl igen

Tag islagkagen ud ca 30 minutter før servering og sæt på køl
Skær jordbærrene i tynde skiver, og læg dem på islagkagen umiddelbart før servering





tirsdag den 25. november 2014

Brombær og lakrids islagkage


Den anden islagkage var med brombær fra eksilforældrenes have kombineret med lakrids. Heller ikke en dårlig kombination.

Brombær og lakrids islagkage (med inspiration her fra)
Ca 10 persomer
Springform Ø24 cm

Bund
200 g hasselnødder
5 æggehvider
250 g sukker
5 tsk rålakridspulver, fx fra Bülow

Is
2 vaniljestænger
250 g sukker
625 ml sødmælk
550 g brombær
12 pasteuriserede æggeblommer
Saft fra 1½ citron
500 ml fløde

Marengs
75 g pasteuriserede æggehvider
75 g sukker
50 g vand
1,5 tsk lakridspulver

Blend hasselnødderne fint i en minihakker
Pisk æggehvider, sukker og lakridspulver til marengs
Vend hasselnødderne i
Beklæd bunden af en springform med bagepapir
Kom hasselnøddemarengsen i
Bag ved 175 grader i ca 20 minutter
Tag ud af ovenen og køl af

Skrab vanillen ud af stængerne og mas kornene ud i 1 spsk af sukkeret
Kom mælk, vanillesukker og vanillestang i en gryde og varm op til kogepunktet
Tag gryden af varmen og lad det trække til mælken er kølet helt af
Fisk vanillestængerne op af mælken
Blend brombær og bland med citronsaft og vanillemælk
Pisk æggeblommer og resten af sukkeret til en æggesnaps
Bland det med brombærmælken
Pisk fløden og vend den i brombærblandingen
Kør ismassen på ismaskine

Beklæd siderne af springformen med plastik, f.eks en plastlomme, der er skåret op
Kom isen i formen og glat toppen
Sæt på køl i minimum 7 timer

Tag isen ud ca 30 min før servering og tag plastik og bagepapir af, inden islagkagen placeres på et fad
Sæt på køl

Pisk æggehvider og lakrids luftigt
Kom sukker og vand i en gryde, og lad det koge i ca 10 minutter for svag varme
Pisk sukkermassen i æggehviderne og blive ved med at piske til marengsen er afkølet
Kom marengsen i en sprøjtepose
Tag islagkagen ud, og sprøjt marengsen på
Hvis du har en bundselbrænder, så giv marengsen lidt gas inden servering




onsdag den 19. november 2014

Kirsebær og chokolade islagkage


Det er længe siden jeg har været på bloggen, for det går stærkt her ude i det virkelige liv med rejser, nyt job, fars 70-års fødselsdag, frivilligt arbejde og venner.

Til min fars fødselsdag stod jeg for de søde inslag og i de næste par indlæg vil jeg beskrive de tre islagkager jeg lavede.

Den første er min favorit, som er en kirsebær og chokoladeislagkage.

Kirsebær og chokoladeislagkage (inspiration her fra)

ca 10 personer
Springform Ø24 cm

12 digestive kiks
2,5 spsk kakaopulver
90 g smør
2,5 spsk sukker

7,5 pasteuriserede æggeblommer
1,5 dl sukker
Kornene fra 1 vanillestang
6 dl fløde
200 g syltede kirsebær
150 g mørk chokolade

Bund
Kom kiksene i en minihakker og hak dem fint, eller mas dem i en pose med en kagerulle
Bland kiksekrummerne med kakaoulver og sukker
Smelt smør og bland det i kikseblandingen
Beklæd bunden i springformen med bagepapir og mas kiksemassen ned i bunden
Bag ved 200 grader i ca 12 minutter
Køl af

Isdhttp://www.altfordamerne.dk/opskrifter/opskrifter/islagkage-med-kirsebar-og-chokolade/e
Skrab vanillekornene ud og mas dem ud i lidt sukker
Pisk æggeblommer med sukker og vanillesukker til det er lyst og luftigt
Pisk fløde
Skær kirsebærrene i mindre stykker
Hak 100 g chokolade i mindre stykker
Bland æggemasse med fløde, kirsebær og chokolade

Beklæd springformens sider med plastik f.eks en plastlomme, der er skåret op
Kom parfaiten ned over den afkølede bund
Kom isen i fryseren i minimum 5 timer

Tag isen op ca 30 minutter før servering
Fjern plastik langs siderne og tag bagepapiret af bunden inden islagkagen læges på et fad
Sæt islagkagen på køl
Hak de sidste 50 g chokolade fint og kom dem på islagkagen lige før servering