lørdag den 25. juli 2015

Mad & Kaffe


I starten af sommerferien havde jeg besøg af kusinen fra Jylland og hendes lille familie. De havde inviteret på brunch på Mad & Kaffe, som netop havde modtaget AOKs pris som Bedste Café, så forventningerne var høje da vi begav os mod Vesterbro.

Der var DEN varme søndag i juli, hvor vi var ved at dø af hedeslag, og caféen var heller ikke rustet til hedebølgen, så luften stod mindst lige så stille indenfor som udenfor, men efter man havde siddet der i et par minutter vænnede man sig til varmen.

Konceptet er enkelt. Man krydser af om man vil have 3,5 eller 7 retter og hvilke man vil have. Så bestilles drikkevarer og så er det bare om at vente på maden. Jeg fik en iskaffe og en lækker juice med ingefær, æble og gulerod.
Vi valgte alle at gå all in med 7 retter, hvilket var rigeligt. Frugtsalaten var lidt kedelig men ellers var jeg meget godt tilfreds med resten omend jeg havde håbet af kanelsneglen havde været med en gærdej i stedet for wienerbrød, men den var god.

Der er hyggeligt og rart på Mad & Kaffe og det er nok ikke sidste gang jeg lægger vejen forbi - slet ikke når jeg af og til skal arbejde lige over for i løbet af efteråret.


fredag den 24. juli 2015

Toldboden


Jeg elsker spontane invitationer, men det er som om det bliver mere og mere sjældent at det sker jo ældre jeg er blevet. Men heldigvis sker det en gang imellem, og det bedste er når det kan lade sig gøre med meget kort varsel.

Så for et par fredage siden blev jeg inviteret til både fødselsdag og tøsehygge, og heldigvis kunne det kombineres. Så efter en dejlig eftermiddage med kage og hygge i Brønshøj sprang jeg på cyklen og kørte ind på Toldboden, hvor jeg og to af mine veninder håbede på at få et bord udenfor, da der var fuldt booket indenfor.

Det var den fredag, hvor vejret var skønt, så alle var udenfor hvilket gjorde det nemt for os at få et bord indenfor i den rustikke og rummelige restaurant. Valget faldt nemt og hurtigt på skaldyrsfadet, som skulle bestilles oppe i baren. Vi fik herefter en bipper, som fortalte os hvornår maden var færdig. Vi skulle heldigvis ikke vente længe inden vi kunne hente de bugnende fade som var smukke og indbydende.

Der fulgte to dyppelser med til skaldyrene; aioli og thousand island. Aiolien var god og smagsfuld, mens den sidste efter vores smag var lidt for ketchupagtig og sød. Brødet var en smule kedeligt efter min mening, men ellers var der ikke noget at klage over. Heller ikke bartenderen, som lavede en perfekt alkoholfri og syrlig drink, mens mine medspisende delte en flaske vin.

Så egentligt var der ikke noget at klage over, ud over en undren over deres service og regler for om man har bestilt eller ikke bestilt bord.
Da vi kom fik vi besked på, at vi måtte sætte os ved et af de borde, hvor der ikke var dækket op, hvilket vi gjorde. Senere kom der en tjener hen og sagde, at vi ikke måtte sidde der, da bordet var reserveret, hvilket vi var forundrede over og fik lov til at blive siddende efter at vi skulle udpege hvilken tjener der havde givet os lov. Det gjorde vi dog ikke, da vi ikke syntes at det var vores ansvar eller problem.

Der ud over kom jeg til at tage servietter og bestik i en af de dåser der stod på bordene, da der ikke var noget der hvor vi sad, men det var kun til dem der havde bestilt bord, så i stedet måtte vi nøjes med en bunke trælse papirservietter.
Dem der havde bestilt bord fik der ud over også den service at kunne bestille hos en tjener, hvilket vi ikke kunne selvom vi også sad ved et bord. Halvvejs igennem måltidet begyndte en tjener at skrabe stearin af gulvet lige under vores bord, hvilket vi også undrede os over, uden at hun dog af den grund begrundede sit valg af arbejdsopgaven.
Da vi var færdige med at spise blev fadene taget af bordet uden at tjeneren overhovedet gjorde sig den ulejlighed at spørge om vi var færdige eller værdige os et ord eller blik.

Måske er Toldboden blevet for populær til at de behøver at tænke på service, for selvom maden og beliggenheden er god, så behøver jeg ikke at komme igen. For mig ødelagde manglen af service den gode oplevelse. Heldigvis ikke resten af aftenen i godt selskab!


torsdag den 23. juli 2015

Juicy Burger


Lige før sommerferien var jeg på Arken for at se Bjørn Wiinblad udstillingen. Jeg var så heldig, at en af mine tidligere medarbejdere nu arbejder der, så jeg fik en personlig rundvisning med gode anektdoter og historier om Hr. Wiinblad. Meget sjovt og spændende og bestemt en anbefaling værd.

Efter besøget på Arken besluttede vi os for at cykle tilbage til København for at få noget aftensmad. Vejret var skønt, og der er en dejlig cykelrute fra museet til København, som tager ca 1 time i anstændigt tempo.

Vi besluttede os for at køre til Kødbyen, da vi ikke helt havde besluttet os for hvad vi gerne ville spise. Der var fyldt med mennesker, som slugte den stærkt savnede sol udenfor, men da vi allerede havde fået en del sol besluttede vi os for at sidde i skyggen hos Juicy Burger for at teste om den nu var så god som vi havde hørt.

Vi valgte begge en burger med ost og bacon og kartofler med chilisauce til. Og så satte vi os udenfor og ventede tilde kom med burgerne til os. Der gik ikke lang tid og det var dejligt, for efter sådan en cykeltur var vi begge lidt småsultne.

Burgeren var rigtig god. Bollen måske en anelse kedelig men resten var dejligt og meget juicy, som navnet heldigvis lever op til. En anden gang tror jeg også at jeg vil tilvælge de syltede agurker, da jeg synes at burgeren godt kunne bruge lidt syre, men det er jo en smagssag.

Kartoflerne skuffede til gengæld fælt. De var med meget bid, kedelige og havde næsten ikke set det mindste gran af salt. Her sælges der ikke fritter men kartoffelbåde der er kogt, og så stegt, og jeg vil tro at meningen var at de skulle have været sprøde, men det var de ikke engang tilnærmelsesvis. Heldigvis kunne mayoen trække dem lidt i land, men det var kun fordi jeg var sulten at de røg ned. Ellers ville jeg have ladet dem stå - så lad være med at bestille dem - det er spild af penge.

Ellers en rigtig god burgeroplevelse i kødbyen, og nok den jeg bedst kan lide af de tre burgersteder i Kødbyen.


onsdag den 22. juli 2015

Osteria 16


For en lille måned siden fik vi endelig besøgt Osteria 16, som ligger lige ved Enghave Plads og må være en af de steder, der formår at presse flest stole ind på mindst mulig plads. Men når maden er god og prisen uforskammet billig, så kan man det meste.
Man får 8 antipasti for 250 kr og kan dertil købe dessert til 40 kr. Menuen varierer hver dag og kan tilpasses forskellige diæter.

Denne aften startede vi ud med råmarinerede jomfruhummere i masser af chili, lime og koriander. Smukt!


Hernæst laks, der også var råmarineret i en asiatisk marinade. Fedt og syrligt. Lækkert.


En fin lille kartoffelsalat med blæksprutte.


Ristet brød med torsk og citron


Lækker bøffelmozarella og skønne cherrytomater


En toscansk brødsalat med friske grøntsager


 Smørmør carpaccio


Pakisansk karry med den lækreste og dybe smag. Jeg kunne drikke sovsen!


Til den en fin slags raita med kikærter, peber og agurk.


Og selvfølgelig skulle vi have dessert. Tiramisu uden dikkedarer.

TAK! Vi kommer igen! Husk at bestille bord, der er rift om pladserne.

tirsdag den 21. juli 2015

Restaurant Uformel


Det er godt nok en måned siden, men der er sket så mange ting som jeg har skrevet om, så det er først nu jeg kommer til at skrive om en dejlig aften på Restaurant Uformel, som faktisk lige var blevet kåret som Årets Gourmet på AOK. Anledningen var at gemalen netop havde været oppe til sin sidste eksamen på maskinmesterskolen og det skulle fejres. Restauranten er hyggelig selvom bordene står lidt tæt. Og vi er jo aldrig heldige med at få et godt bord, så vi blev placeret for enden af et stort selskab, men det gik til trods for at vi var ret tæt.

Gemalen valgte menuen med tilhørende vinmenu, mens jeg valgte fire andre retter fra kortet, så vi fik smagt på i alt 8 retter fra kortet. Det var et godt valg.

Vi startede ud med cheviche af sandart med hvide asparges og grønne oliven. Mild i smagen men dejlig.


Det sammen var kammuslingerne med frossen fløde. God start på aftenen.


Herefter fik jeg en fantastisk havtaske med svampeskum, kinesisk kål og grønne jordbær. Aftenens mest vellykkede ret for mit vedkommende. Den der skum...


Tartaren var en fin lille sag med masser af umami og syre fra tomater og en masser sort peber.


Hovedretten var denne lækre and med skalotteløg og den lækreste røgede sauce. Jeg kunne næste slikke tallerknen. Rent anretningsmæssigt lignede den lidt et blodbad, men det smagte rigtigt godt!


Lammet kom som et stykke fantastisk lam (mørbrad måske?) og en lammepølse, som var lige ligegyldig. Gemalen synes at det er det bedste lam han nogensinde har fået, og jeg er tilbøjelig til at give ham ret.


Til dessert fik jeg syltede jordbærpå en vanillecreme med en sorbet til og en meget bitter chokolade, som kun var god sammen med alt det søde, og så gik det op i en højere enhed. Skønt.


Og jeg sluttede af med denne fine rabarberkompot med ymersorbet og saltet karamel og syre. Jeg var meget tilfreds og glad og kan kun anbefale et besøg på Uformel, hvor de også var meget gavmilde med vinene.


Jeg selv fik to alkoholfrie drinks, som jeg var meget glad for. Jeg startede med en lækker sour og sluttede med denne rabarber og lakrids drink, som passede fortrinligt til rabarberdesserten og løftede den op på et lidt højere niveau. Det burde næsten være obligatorisk med et lille shot til.

mandag den 20. juli 2015

Social foodies - Frederiksberg


Social foodies har længe været omtalt meget positivt mange steder, så her i sommerferien måtte jeg jo prøve dem af på en gåtur. Det er jo altid en god motivation at gå en tur når der er is på halvvejen, så gemalen blev også lokket med.
Jeg fik en dejlig sprød vaffel med en lækker og cremet citronsorbet og en kedelig og smagsløs fransk nougat og flødebolle kugle. Gemalen fik to gode kugler med henholdvis lakrids og pistachie, hvor især lakridsen var en favorit.


Vi tog to flødeboller med hjem til aftenkaffen; en med vanille og en med lakrids. Lækker marcipanbund, dejlig chokolade og luftigt skum, men jeg manglede det sidste der gjorde at jeg godt vil give 22 kr for en flødebolle igen. Fine flødeboller, men jeg synes stadig at Summerbird er de bedste.

søndag den 19. juli 2015

Banankage


Der var tilbud på lidt for gamle bananer i brugsen, og det er jo en glimrende anledning til at lave en god banankage. Som sagt så gjort og denne her er ikke at kimse af! Den blev bagt præcis efter denne opskrift.

Banankage
Springform ca 24 cm

4 modne bananer
1 vaniljestang
230 g rørsukker
4 æg
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver
150 g smør

100 g chokolade

Mos bananerne
Smelt smørret og lad det køle lidt af
Skrab vaniliekornene ud af stangen og mos dem ud i lidt af sukkeret
Pisk sukker, vanillesukker og æg luftigt
Vend mel og bagepulver i
Vend det smeltede og let afkølede smør i
Vend tilsidst de mosede banener i dejen og den er klar

Kom dejen i en smurt springform og bag ved 180 grader i ca 40 minutter eller til der ikke hænger noget ved når du stikker en kødnål ned i midten af kagen.

Når kagen er kommet ud kommes hakket chokolade ud på toppen
Chokoladen smelter og er nem at smøre ud
Pynt evt med frisk frugt

lørdag den 18. juli 2015

Haché Gourmet Burgers



Gemalen er blevet maskinmester og det skulle fejres med familien. Da der var et barn involveret tænkte vi at vi nok ikke skulle på en af de finere restauranter, så valget faldt på Haché Gourmet Burgers, som ligger lige om hjørnet ra hvor vi bor i Valby. Vi har længe valgt Halifax frem for Haché, men da man ikke kunne booke bord på Halifax turde vi ikke tage chancen og valgte derfor Haché og det er jeg meget glad for.

Det er længe siden jeg har besøgt Haché, hvor jeg var knap så begejstret, men det blev bestemt modbevist denne gang, hvor jeg fik en fantastisk burger. Umami hedder den nye favorit, som har den lækreste gode smag med masser af umami. Der er så meget smag i, at jeg faktisk ikke havde behøvet mine fritter og det siger ikke så meget. Så jeg må indrømme at turen lige så godt kan gå til Haché som Halifax fremover, når jeg har lyst til en burger.

fredag den 17. juli 2015

Hanzo


Madklubben har åbnet tre restauranter nede ved søerne ved Dronning Louises Bro, og jeg har længe haft lyst til at besøge dem og endelig fik jeg startet. Hanzo har stået øverst på listen, da jeg elsker asiatisk mad og denne aften skuffede bestemt ikke hverken mig eller hofdamen.

Vi valgte at tage delemenuen med 13 retter og fik at vide, at vi sagtens kunne nå det på 2 timer, da vi skulle i teatret. Og så startede vi. Først med sprøde rejechips med en lækker dip. Herefter kom serveringerne i fire omgange, så vi selv kunne sammensætte rækkefølgen i intervallerne.


Herefter lidt kedelige friske forårsruller med krabbe. Den kunne de godt have spicet en smule mere op, men den var ok og en fin starter.


Så gik vi over til en chevice af tork med asparges og miso, som var skøn og frisk og rigtig dejlig med det sprøde på toppen.


Så gik vi over til en asiatisk cæsarsalat, som var en smule grænseoverskridende for min medspisende idet de små smelt fisk kom med øjne på. De var fint sprøde og salte og smagte rigtigt godt mens salaten for mig var lidt for besk i den nederste af stilken. Ellers en fin og sjov fortolkning.


Til at slutte forretterne af fik vi en lækker harikirisuppe på peberfrugter med en fin tilsmagning af chili og ingefær.


I næste interval startede vi med to sticks; En fin blæksprutte med chimi-churri og brændt lime og en med lækker kylling med rød karry. En dejlig og frisk dip til. Jeg var solgt til især kyllingen.


Herefter gik vi over til brisler med blomkål, chili og brunet smør. Lækkert med det sprøde og friske blomkål til de fede brisler.


Aftenens favorit var denne med hvide asparges, den lækreste miso-beurre blanc, svampe og rogn. Let og lækkert med masser af smag.


Aftenens hovedret var denne flat iron steak med ærteskum, kimchi puré og lække grøn salat på ærteskud og edamamebønner. Lækkert kød og en dejlig frisk salat. På det tidspunkt var vi godt mætte og fik slet ikke spist op, men det smagte rigtigt godt.


Det gjorde denne kimchi også, men mæthedspunktet var nået og ligeså tidsplanen, som var skredet uden vi havde lagt mærke til det, da vi regnede med at den søde tjener havde styr på det. Vi snakkede med en anden tjener som sagtens kunne køre desserten hurtigere, men vi fik ham overtalt til at vi kunne komme tilbage efter vores teaterforestilling til de tre desserter. Skønt!

Så godt mætte cyklede vi til Østerbro og så Yahaya Hassans Digte med Mungo Park og fik slået mave inden vi cyklede tilbage til søerne og vores dessert. Her fik vi valget mellem at sidde ved baren eller et bord og vi valgte bordet, så lidt mørkere billeder kommer nu da det var ved at være sidst på aftenen.


Vi startede med denne fine lime og ingefær sorbet uden dikkedarer. Frisk og luftig.


Så gik vi over til denne fine hvide chokolade med lime og frosne bær, som var ok uden at gøre sig yderligere bemærket.


Og vi sluttede en skøn aften af med en kokos panna cotta på mangostykker og med marengs. Rigtig fin afslutning.

Hanzo er et meget hyggeligt sted med rigtig god betjening. De unge tjenere var søde og venlige og skabte en god atmosfære på stedet. Da vi kom tilbage fra teatret vidste de fleste hvem vi var og spurgte om det havde været en god forestilling, hvilket var rigtigt sjovt. Den eneste anke var at vi fik den dyre vand da vi glemte at bede om postevand, men ellers var vi meget tilfredse med aftenen og kan varmt anbefale en gåtur omkring søerne mellem hovedret og dessert.

torsdag den 16. juli 2015

Hansen Is, Liseleje


For et stykke tid siden var jeg på strandtur i hvad der lignede efterårsvejr i noget kalenderen insisterede på var juni. Og når der står juni i kalenderen må man gerne spise is selvom kroppen synes det er alt for koldt at gøre det udenfor. Jeg insisterede dog og for et kort øjeblik kom solen også frem og varmede min lille iskolde hånd en smule.

Liseleje byder på en del steder med is, men valget faldt på Hansen Is, som gemmer sig lidt væk fra strandpromenaden. Jeg valgte en lækker flødeis med chokoladestykker og en mangosorbet, som desværre var en smule iset, men smagte ok.

Det er anden gang jeg har spist Hansen Is fra et af deres ishuse og jeg må indrømme at deres flødeise er de bedste. Hold dig væk fra sorbeterne, de laves bedre andre steder - med mindre du er til isede klumper selvfølgelig. Men flødeisen er rigtig god!!!!

onsdag den 15. juli 2015

Ingefærlemonade


Hvis man savner lidt læskende og er ved at være træt af hyldeblomstsaften, så er her et godt bud på et alternativ; ingefærlemonade, som er lavet på en ingefærsirup blandet op med citronsaft og vand. Simpelt og lækkert. Når du nu alligevel er i gang kan du bare doble portionen. Den skal nok forsvinde.

Ingefærlemonade
ca 5 dl sirup


1 dl sukker
5 dl vand
4 cm ingefær

Citronsaft

Vask ingefæren og lad den beholde skrællen på
Skær den i mindre stykker
Kom alle ingredienser i en kasserolle og kog op
Lad det simre i 5 minutter og tag af varmen
Kom det hele i skoldede glas og så er siruppen klar til brug

Bland 200 ml sirup med saften fra 1 citron og ca 2-3 dl vand med eller uden brus
Smag til med sirup, citron eller vand til det passer dine smagsløg
Kom isterninger i og pynt evt med lidt mynte

Ingefærlemonaden kan selvfølgelig gøres både stærkere eller svagere ved at ændre på mængden af ingefær og kan bruges til desserter eller til at friske en god hyldeblomstsaft op med.

tirsdag den 14. juli 2015

Tony's - Havnegade


 For en måneds tid siden var jeg på Tony's i Havnegade sammen med en af undersåtterne. Vi pleher at spise før vi går i teatret eller laver enden form for kultur og denne aften var ikke anderledes.
Vi kastede os over deres klassiske menu til 200 kr for 3 retter, som er ren foræringspris hvis man spørger mig.

Vi startede med denne fine vitello tonnato med mørt kalvekød og en fin tuncreme.


 Til hovedret fik vi pasta med kødboller og masser af parmesan. Perfekt kogt pasta mens kødbollerne godt måtte have været en smule luftigere til mig smag, men det smagte rigtigt godt og jeg blev meget mæt. Så mæt at jeg faktisk måtte kaste håndklædet i ringen fær tallerknen var tom.


Vi sluttede af med denne luftige og rustikke tiramisu, som var rigtig fin, dog uden at efterlade det helt store indtryk. Men alt i alt var jeg meget tilfreds med menuen og betjeningen var fin og hyggelig. Til prisen kan man bestemt ikke klage over noget som helst.

mandag den 13. juli 2015

Ma Poule


Kort før sommerferien havde jeg møde i Torvehallerne, hvor jeg fik lækker kaffe fra Coffee Collective og smukke kirsebær fra en af stadeholderne i midten. Efter mødet var det frokosttid, og så fik jeg endelig mulighed for at prøve den berømte sandwich med confiteret and fra Ma Poule.

Det går tjept med betjeningen, som på denne dag føltes en smule fransk og arrogant, men hvad pokker. Hvad kan man forvente når man kun bestiller en sandwich...

Nå, men bænket i solen med min sandwich fik jeg et fint stykke brød med lidt for lidt and efter min mening. Det var OK, men jeg var ikke helt oppe at ringe må jeg indrømme. Jeg kunne godt have brugt lidt mere mørhed til kødet og lidt mere smag i dressingen og måske lidt mere frisk salat. Alt i alt en lidt for dyr sandwich i forhold til hvad man får - i hvert fald denne dag.

søndag den 12. juli 2015

Kokosmakroner


For et stykke tid siden havde jeg en del æggehvider tilovers med en snarlig udløbsdato, så jeg skulle enten lave marengs, is eller.... kokosmakroner.

Det er ca mål, da jeg tog det hele lidt på gefühl, men prøv dig frem. De smager godt og er knap så søde, da jeg har brugt mindre sukker end de fleste opskrifter.

Kokosmakroner
ca 25 store makroner

750 g kokosmel
75 g mandelmel
5-6 dl æggehvider
50 g revet marcipan
350 g sukker

Chokolade

Bland alle ingredienser sammen pånær æggehviderne
Tilsæt æggehviderne lidt efter lidt til det har en klistret konsistens
Form massen til kokostoppe i den størrelse du ønsker dem. Jeg lavede dem ret store på størrelse med en spiseske med top
Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter eller til de er gyldne på toppen
Dyp bunden i smeltet chokolade (mørk eller lys efter smag)
Hvis du er meget utålmodig så kom dem i køleskabet eller fryseren og så er de klar til at spise efter 5 minutter
Makronerne kan sagtens fryses og tages ud til en festlig lejlighed. De tør ret hurtigt op.

lørdag den 11. juli 2015

Brunch på Café Apropos

Jaja, sjovt nok at jeg sjældent spiser brunch, og så sker det næsten to dage i træk. Denne gang var jeg inviteret til fødselsdag på Café Apropos, og der var flere forskellige slags brunchtallerkner at vælge imellem.
Jeg valgte damebrunchen, men kun fordi klokken var omkring 10 og dermed en lille time for tidlig til fritter som hører med til herrebrunchen.

Jeg fik en fin friskpresset juice til maden og så var det bare om at gå i gang. Der fulgte brød med i en pose, men da der var nok mad på tallerknen spiste jeg ikke noget af det. Der var ikke nogle store overraskelser på tallerknen og det hele mindede om en hvilken som helst anden brunchtallerken man kan få på en hvilken som helst café. Købepandekager, halvkedelig ost og tør kylling og det sædvanlige frugt.

De havde formået at skille elementerne nogenlunde fra hinanden, men jeg vil til enhver tid foretrække små tallerkner og skåle som på Wulf+Konstali, hvor tingene ikke flyder sammen som her, hvor jeg fik sirup til mine røræg.

Stedet ligger meget centralt på Halmtorvet og er meget hyggeligt og fin service, men kig da forbi Kødbyen hvis det er maden du er kommet for. Ellers er det et fint sted at hænge ud.