tirsdag den 10. marts 2015
Café Mandela
Forleden var jeg på arbejde rundt i byen og var på Halmtorvet omkring frokosttid. Her stoppede jeg forbi Café Mandela for at få en lille bid mad. Det blev til en sandwich med røget laksemousse.
Det var desværre ikke den helt store kulinariske oplevelse. Der var lidt forskellige lag i rugbrødssandwichen, men det var svært at spise det samlet, hvilket jeg vil tro var meningen. Moussen smagte desværre ikke af røget laks og var meget kedelig, men sammenlignet med det utroligt tørre og kedelige rugbrød var det en fest.
For 95 kr havde jeg forventet mere og i det her nabolag med Kødbyen lige om hjørnet, Bento på den anden side, mange gode thai og kinerese i hele området, så kan jeg absolut kun anbefale at man går andre steder hen at spise og bare drikker en god kop kaffe på den ellers meget hyggelige Mandela.
søndag den 8. marts 2015
Café Hovedtelegrafen
Til eksilmoderens fødselsdag var vi inde i byen for at se teater på Anemone teatret og herefter skulle vi spise frokost. Jeg havde først frsøgt mig på smørrebrødsstederne, men jeg var lidt for sent ude til et bord til 8, men heldigvis kunne de presse os ind på Café Hovedtelegrafen, som ligger på toppen af Post & Tele Museet. Og det var godt at vi havde reserveret bord, for der var lang ventetid til et bord og mange gik forgæves.
Jeg fik en pariserbøf, som jeg var ganske godt tilfreds med, selvom det ikke havde gjort mig noget, hvis de havde smørstegt brødet...
Vi var meget godt rundt på hele spisekortet og alle var godt tilfredse med maden og alle blev mætte. Udsigten var upåklagelig og betjeningen fin. Og så er det jo altid dejligt at se byen fra en anden vinkel, selvom niecen ikke har helt tilfreds med at vi stadig var lavere end gæsterne i Rundetårn.
Alt i alt et dejligt sted at spise sin mad når man er på tur inde i byen. Og har man børn med er der en fin interaktiv udstilling, som de kan more sig i - sammen med de voksne, hvis de da ikke sidder og læser avis eller er på telefonen...
fredag den 6. marts 2015
Hindbær lakrids issandwich
I sidste weekend var hele eksilfamilien på besøg for at fejre familiens kvindelige overhovedes runde fødselsdag. Jeg havde tilbudt at lave mad til festmiddagen og en af desserterne var fødselarens storfavorit; hindbærlakrids issandwich direkte stjålet fra Maja Chocolat - dog med lidt justeringer.
Hindbær lakrids issandwiches
Ca 25 små hapsere
Is
230 g hindbær
100 ml fløde
100 ml mælk
125 g sukker
1 spsk citronsaft
Blend hindbær og bland dem med resten af ingredienserne
Kør straks massen på en ismaskine
Har du ikke en ismaskine kan man blende frosne hindbær med de våde ingredienser lige før isen skal lægges sammen med bundene, og så fungerer det også fint som en iscreme.
Bunde
3 æggehvider
130 g sukker
100 g mandler
70 g hvid chokolade
1,5 tsk lakridspulver
Pisk æggehvider og sukker til en marengs
Kom mandlerne i en minihakker og lav mandelmel af dem
Hak chokoladen i små stykker
Vend alle ingredienser i marengsen
Bred marengsen ud på en bageplade, så den fylder hele pladen
Bag ved 175 grader i ca 12-15 minutter
Lad bunden køle af
Find en form der passer til en halv plade marengsbund og for den med bagepapir
Kom en halv afkølet marengsbund i formen
Kom hernæst hindbærisen ovenpå og læg den anden halve marengsbund på
Kom i fryseren i minimum 12 timer
Isen skal ikke tø op, da den er meget blød, så lige før servering tages den store issandwich op og skæres i passende stykker - alternativt udstik sandwiches i sjove former med en kageudstikker - så der er også gode rester til en anden dag
Server med det samme
onsdag den 4. marts 2015
Thai Esan
Det er længe siden jeg har været på Thai Esan og i mellemtiden har den åbenbart skiftet navn, men den eneste ændring vi kunne bemærke var lidt højere priser, men nu er det jo også et stykke tid siden jeg sidst har været der.
Vi bestilte en pad thai med oksekød og en grøn karry med kylling. Den grønne karry var en anelse for stærk til min medspiser, mens jeg var ganske godt tilfreds. Dejlig cremet kokossauce med lidt bid og nok fyld og kød. Pad thaien smagte også dejligt med perfekt kogte nudler og lidt sejt oksekød men ellers ingenting at udsætte for mit vedkommende.
Jeg kan ikke huske hvad de nu hedder, men de ligger det samme sted på Lille Istedgade og smager af det samme. Her kommer jeg gerne igen uanset hvad de hedder.
tirsdag den 3. marts 2015
Wok - Vesterbro
Jeg har selvfølgelig også været ude at spise et par gange i den forgangne tid. Efter jeg har flyttet arbejdsplads kommer jeg nu ikke så meget længere på Wok på Vesterbro, men lejligheden bød sig forleden, da jeg skulle have et sent møde og ikke havde nået at spise frokost.
Heldigvis har Wok et fint frokosttilbud helt frem til kl 16, som jeg lige nåede.
For bare 79 kroner får man 3 forårsruller og en gang stegte nudler med kylling og grøntsager - nok til to måltider.
Maden er risk og nylavet og smager dejligt af varmere himmelstrøg. Grøntsagerne var stadig sprøde og deres forårsruller er sprøde og lækre.
Kommer du forbi Vesterbro på udkig efter et hurtigt måltid mad kan jeg varmt anbefale Wok, som også er økologisk. Man kan spise der, men det er ikke så hyggeligt, så hvis du har et andet sted så tag det med - især når vi går mod varmere tider.
Jeg kan også sagtens anbefale andre retter fra menuen, hvor jeg aldrig er gået galt i byen.
mandag den 2. marts 2015
Sprøde kiks / Småkager
D. 20 februar havde jeg min første premiere på mit nye arbejde, og i den anledning bagte jeg "hundekiks" (teatret hedder Teater Hund) til premieren. Jeg ledte efter nogle kiks, hvor jeg kunne stemple tekst ned i uden at det flød sammen under bagningen, og det lykkedes med disse her samtidig med at de også smagte godt.
Opskriften er fra Anne au Chocolat, som har en chokoladecreme i mellem dem, men de smager også godt bare som småkager.
Hundekiks
Ca 60 stk
200 g smør i tern
250 g brun farin
400 g hvedemel
1/2 tsk salt
2 tsk bagepulver
1 æg (let pisket)
2 spsk sødmælk
Pisk smør, farin, mel, salt og bagepulver sammen til det får en konsistens som sand
Saml dejen med æg og mælken
Kom dejen på køl i ca 30 minutter
Rul den herefter ud mellem to stykker bagepapir eller husholdningsfilm til den er ca 2-3 mm
Kom dejen på frost i ca 30 minutter og tag den ud igen
Stik cirkler, firkanter, hjerter eller hvilken for du ønsker kiksene skal have og læg dem på en bageplade
Stempl evt. en tekst på kiksene
Bag i ca 12 minutter ved 150 grader
Køl af på en bagerist
søndag den 1. marts 2015
Krydderbolle
Sidste weekend lavede jeg krydderboller. Et levn fra da jeg var barn og elskede de der købekrydderboller til ingen penge. Men ak, forventningerne til kvaliteten er højnet siden da, og derfor måtte jeg selv i gang. Anledningen var dog en anden. Jeg havde noget creme fraiche som var blevet lidt gammelt og som jeg ville bruge til boller, og så gik der krydderboller i den. Gode og luftige med den gode smag af kardemomme.
Krydderboller
ca 16 stk
40 g gær
2 dl creme fraiche
2 dl mælk
0,5 dl vand
2 æg
10 g salt
35 g sukker
1 tsk kardemomme
800 g mel
50 g smør
Rør gær ud i mælk og vand
Kom herefter creme fraiche og æg i
Tilsæt herefter kardemomme, salt og sukker
Kom 750 g af melet i og ælt dejen godt - evt på maskine
Når dejen er blød og elastisk æltes smørret, skåret i små tern, i dejen
Kom evt mere mel i, hvis dejen er for klistret
Lad dejen hæve i 60 minutter på et lunt sted med et klæde over
Kom dejen ud på et meldrysset bord og form den til en lang pølse uden at slå alle lufthullerne ud af dejen
Skær 16 stykker ud af "pølsen" og rul dem til boller
Lad bollerne efterhæve på en bageplade i ca 40 minutter
Pensl med mælk
Bag i ca 12 minutter ved 200 grader
Server med koldt smør
Når de bliver lidt tørre, hvilket de hurtigt gør, smager de også rigtigt godt ristet
lørdag den 28. februar 2015
Chokolademarengs
Disse marengs var ikke de kønneste, men de smagte rigtigt godt. Opskriften er taget fra Maja Chocolat. Hun laver altså nogle gode sager.
Chokolademarengs
ca 50 små marengs eller 12 store
3 æggehvider
150 g sukker
75 g mørk chokolade
1 knivspids salt
Evt farve
Pisk æggehvider stive
Pisk herefter sukker i lidt efter lidt og bliv ved med at piske til sukkeret er opløst
Pisk evt. farve i marengsen
Smelt chokoladen over et vandbad og kom salt i
Vend forsigtigt chokoladen i marengsen
Hvis marengsen skal være marmoret, så vend ikke for mange gange
Kom marengsen på en bageplade med ske
Hvis du kommer den i en sprøjtepose og tror, at marmoreringen bliver lige så fin som den var i skålen er du lige så naiv som undertegnede og ender med ovenstående resultat
Bag ved 100 grader i ca 90 minutter
fredag den 27. februar 2015
Jordbærskum
De her skumfiduser er en Luisa Lorangopskrift, og hvis man spørger mig sidder de lige i skabet. jeg er begejstret.
Jordbærskum
ca 50 stk
10 blade husblas
120 g koldt vand
400 g sukker
250 g lys sirup
1 nip salt
2 spsk jordbærsaft
Ca 250 g flormelis
Udblød husblas i koldt vand
Kom vand, sukker, sirup, salt og jordbærsaft i en gryde
Lad det simre til det er 115 grader C
Klem vandet af husblassen og smelt det i sukkermassen under omrøring
Kom sukkermassen i en skål og pisk den i ca 10 minutter til den er afkølet og sej og luftig
Tag en fast form (20x30 cm) og foer den med bagepapir
Kom godt med flormelis i den og hæld derefter sukkermassen deri
Drys flormelis på toppen og lad massen sætte sig natten over
Løsn den nu stivnede sukkermasse fra bagepapiret og hav en skål med flormelis
Klip passende stykker skumfiduser og vend dem i flormelis, så de ikke klistrer sammen
Spis med det samme - de er ret vanedannende!
Jordbærsaften kan selvfølgelig udskiftes med alle mulige smagsvarianter
torsdag den 26. februar 2015
Hindbær macaron
Jeg har aldrig lavet de perfekte macarons, men jeg bliver ved med at prøve, for på et eller andet tidspunkt må det vel lykkes tænker jeg. Og selvom de ikke skinner i overfladen og er helt flade, så smager de stadig godt.
Opskiften er taget her fra.
Hindbær macarons
ca 20 stk
75 g mandelmel
75 g flormelis
50 g æggehvide
75 g sukker
25 g vand
Farve
Smørcreme
120 g flormelis
35 g blødt smør
2 spsk hindbærsaft
5 g vanillesukker
1 tsk cironsaft
Rør mandelmel og flormelis sammen med halvdelen af æggehviderne (25 g) og farve
Kom sukker og vand i en lille gryde og kog det op til 117 grader C
Pisk de sidste 25 g æggehvider stive og pisk siruppen i
Pisk videre til marengsen er lunken
Vend marengsen i mandelmassen
Kom massen i en sprøjtepose og sprøjt små bunde ud, som er samme størrelse
Lad bundene hvile i 30 minutter
Bag ved 150 grader i 8 minutter og herefter 5 minutter ved 130 grader med ovnlågen på klem
Pisk alle ingredienser sammen til smørcremen
Tilsæt evt lidt mere flormelis, hvis massen er for flydende og lidt mere hundbærsaft hvis den er for stiv
Kom smørcremen i en sprøjtepose og sprøjt den ud på halvdelen af bundene
Læg dem sammen og lad dem trække i et par timer
De er også gode dagene efter
onsdag den 25. februar 2015
Chokolademuffins
Maja Chocolat har brugt en del tid på at finde opskriften på den ultimative chokolademuffin, så da hun offentliggjorde den måtte jeg da hellere prøve den. Og de er rigtigt gode! Her er de pyntet med kirsebærfrosting, men det er slet ikke nødvendigt. Jeg har justeret en anelse på opskriften.
Chokolademuffins
Ca 20 store eller 45 små
350 g sukker
4 æg
200 g mørk chokolade
200 g smør
300 g hvedemel
100 g kakao
2 tsk bagepulver
300 ml mælk
1 tsk salt
200 g blandet chokolade (hvid, mælke, mørk)
Pisk æg og sukker luftigt
Smelt smør og de 200 g mørk chokolade
Rør det i æggesnapsen med en stor ske
Kom herefter de tørre ingredienser i og vend det godt rundt
Tilsæt mælk
Hak de 200 g blandet chokolade og rør dem til sidst i dejen
Kom dejen i muffinforme og bag dem ved 200 grader i ca 20 minutter
De kan sagtens fryses og tør hurtigt op, hvis man en dag er lidt lækkersulten.
tirsdag den 24. februar 2015
Rabarbermousse med marengs
Denne rabarbermousse er blid og blød og med lidt sød marengs på toppen bliver det ikke bedre. Da jeg også havde rabarber i fryseren fra i sommers måtte jeg også hellere få nogle af dem brugt tænkte jeg, og så er en rabarbermousse helt perfekt. Jeg brugte denne opskrift og lavede kun moussen.
Rabarbermousse med marengs
Ca 50 40ml petit four eller til en kage i springform Ø24
Mousse
500 g rabarber
200 g sukker
50 g vand
6 blade husblas
30 g flormelis
55 g æggehvider
375 g fløde
Marengs
50 g æggehvide
75 g sukker
37 g vand
Læg husblas i blød i koldt vand
Skær rabarberne i små stykker
Kog dem møre med sukker og vand
Smelt husblassen i den varme rabarbergrød
Blend grøden til en puré
Lad den køle lidt af
Pisk æggehvider stive med flormelis og vend det i en lunkne puré
Pisk fløden til skum og vend den i
Kom moussen i en springform eller form(e)
Lad den sætte sig
Før servering laves marengsen
Lad sukker og vand simre til en sirup
Pisk æggehvider let stive og pisk herefter siruppen i
Bliv ved med at piske til marengsen er let og luftig
Tag en sprøjtepose, kom en tyl i og og pensl den valgte pastafarve langs posens sider
Kom marengsen i og sprøjt den ud på kagen/kagerne
Det første af marengsen bliver ikke farvet, så sprøjt evt det først ud på et stykke papir indtil farven begynder at komme med ud
mandag den 23. februar 2015
Jordbær cheesecake
En af fødselsdagskagerne var en jordbær cheesecake, som jeg selv var ret glad for. Jeg har stadig jordbær i fryseren fra i sommer, så det var bare med at få dem brugt. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift af Luisa Lorang, og lavede den bare med jordbær i stedet for hindbær.
Jordbær cheesecake
Springform 22 cm
350 g frosne jordbær
40 g flormelis
75 g smør
150 g digestive kiks
5 blade husblas
1 citron
300 g flødeost naturel
130 g sukker
150 g fløde
200 g creme fraiche
2 æggehvider
Lad de frosne jordbær tø langsomt op i køleskabet
Tag 1/2 dl af den klare jordbærsaft fra
Blend jordbær og flormelis til en puré
Beklæd bunden af springformen med bagepapir og sæt kageplast på siderne
Smelt smørret
Knus kiksene fint med en kagerulle eller i hænderne
Bland smør og kiksekrummer sammen
Pres kikseblandingen ned i bunden af springformen og sæt den på køl
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca 5 minutter
Riv skallen af citronen og pres saften ud af den
Lun citronsaften i en gryde og smelt husblassen ud i den
Pisk flødeost og sukker sammen
Kom citronsaft og citronskal i og pisk videre
Vend forsigtigt piskede æggehvider i flødeostemassen
Vend herefter jordbærpuréen i
Hæld jordbærostemassen ned i springformen
Dryp små prikker jordbærpuré ned i en spiral på toppen af kagen og træk en tandstik eller kødnål igennem dem for at lave dem til forbundne hjerter
Sæt kagen på køl til dagen efter
Løsn kagen ud af springformen og sæt den på et pænt fad
søndag den 22. februar 2015
Valentines
Kage, kaffe og bobler på Avenue Hotel
Oksekød i wok
Kylling i rød karry
Det er et stykke tid siden det var valentines, og normalt plejer vi ikke at gøre noget ud af den slags, men jeg havde vundet en konkurrence om en valentineskage med bobler på Avenue Hotel, og så måtte vi hellere komme afsted.
Kagen var fra Strangas og var en chokolademousse omkring en kerne af hindbærganache - tror jeg. Vi sad i lobbyen sammen med turister, der planlagde deres dag i København, og det var ikke det mest romantiske sted at sidde med hinanden i hånden men sofaerne var bløde og kagen god.
Da der var en time til jeg skulle på arbejde besluttede vi os for at tage lidt frokost - lidt omvendt rækkefølge men hvad pokker - det var lørdag. Valget faldt på Chai Wong, da det lå næsten lige om hjørnet fra hotellet. Her kunne man få en ret samt en drikkevare for 95 kr, hvilket var et fint frokosttilbud.
Da jeg tidligere havde fået deres røde karry valgte jeg en fin og dejlig stærk oksekødsret i wok, som var stegt sammen med broccoli og blomkål. Fin og enkel ret.
Vi var godt tilfredse med en god start på dagen, som sluttede på Orangeriet, som jeg skrev om i tirsdags. En helt fin dag på en valentinsdag.
Oksekød i wok
Kylling i rød karry
Det er et stykke tid siden det var valentines, og normalt plejer vi ikke at gøre noget ud af den slags, men jeg havde vundet en konkurrence om en valentineskage med bobler på Avenue Hotel, og så måtte vi hellere komme afsted.
Kagen var fra Strangas og var en chokolademousse omkring en kerne af hindbærganache - tror jeg. Vi sad i lobbyen sammen med turister, der planlagde deres dag i København, og det var ikke det mest romantiske sted at sidde med hinanden i hånden men sofaerne var bløde og kagen god.
Da der var en time til jeg skulle på arbejde besluttede vi os for at tage lidt frokost - lidt omvendt rækkefølge men hvad pokker - det var lørdag. Valget faldt på Chai Wong, da det lå næsten lige om hjørnet fra hotellet. Her kunne man få en ret samt en drikkevare for 95 kr, hvilket var et fint frokosttilbud.
Da jeg tidligere havde fået deres røde karry valgte jeg en fin og dejlig stærk oksekødsret i wok, som var stegt sammen med broccoli og blomkål. Fin og enkel ret.
Vi var godt tilfredse med en god start på dagen, som sluttede på Orangeriet, som jeg skrev om i tirsdags. En helt fin dag på en valentinsdag.
lørdag den 21. februar 2015
Bento
En dag, hvor jeg havde glemt frokost og var på vej fra Vesterbro til Indre by kom jeg i tanke om Bento, som jeg tidligere havde fået nogle fine bentobokse fra til frokost. Jeg kiggede derfor derned på denne kolde vinterdag og opdagede at boxene var skiftet ud med tre forskellige frokostmenuer. Jeg valgte ramensuppen, gyoza og en ris bolle.
Det hele var frisklavet og smagte rigtigt godt, selvom jeg ikke helt forstår idéen med risbollen. Der var gratis te og jeg fik en hel tekande - super god service og et fint sted at få en dejlig frokost tæt på hovedbanegården.
Abonner på:
Opslag (Atom)