søndag den 20. januar 2013

Restaurant 1.th

Lørdag aften tilbragte prinsessen i godt selskab på restaurant 1. th. Bordet var bestilt og betalt mange måneder i forvejen, og hele selskabet havde glædet sig i lang tid.


Restauranten har til huse i en herskabslejlighed, hvor man som gæst ringer på døren og bliver lukket ind. Vel inden for blev prinsessens selskab inviteret ind i biblioteket, hvor de små hapsere med yuba og and serveret på en træboks blev indtaget med et glas cava, og for prinsessens vedkommende et glas juice.
Da prinsessen har en forfærdelig hukommelse er retterne ikke nøje beskrevet og billederne er desværre også denne gang grynede.


Herefter blev selskabet inviteret ind i restauranten, med udsyn til det store åbne køkken. Straks kom der det lækreste brød ind med smør rørt med kærnemælk og festen var begyndt.


Første ret var en fin let anretning med blæksprutte, agurk, peberrod og syre på toppen. Prinsessen fik en agurkejuice, mens de medspisende gæster fik serveret en hvidvin. Retten var ret stor men smagte fint uden at være den helt store åbningsåbenbarelse.


Næste ret var en friturestegt brissel på en bund af østers og løg med en ruculaemulsion som sauce. Prinsessen fortsatte med sin agurkejuice, mens resten af selskabet fik serveret en ny hvidvin. Brislingen smagte fint og havde en god panering - og dens fedme blev godt opløst af tilbehøret.


Efter de to første forholdsvis store retter kom der en mellemret, som bestod af en 50/50 kartoffelmos smagt til en med lækkert saltet ost. Skøn kartoffelmos, fed og saltet og lækker.


Herefter kom der er en jumfruhummersuppe på bordet, som bestod af jomfruhummer, porre, marv og majroe med en jomfruhummerbouillon over. Her til fik prinsessen en paradisæblejuice, som var dejlig syrlig mens undersåtterne fik endnu en hvidvin (den rødvinsglade prinsgemal begyndte at blive en smule stram i ansigtet, men drak dog op).
Suppen var fin men manglede efter prinsessens smag lidt mere saft og kraft fra hummeren.


Næste ret var nok aftenens svageste; smørblancheret fennikel på en bund af muslinger med oliven på toppen. Fenniklen havde mistet sin skønne smag og spændstighed men muslingerne smagte godt.


Sidste ret med fisk var en lækker rokkevinge med solsikkekerne og friterede jordskokker. Prinsessen fortsatte med sin paradisæblejuice, mens herrerne ved bordet fik aftenens sidste hvidvin.
En super fin ret, hvor der både var sprødt og blødt, og de tre enkle dele i retten komplimenterede hinanden rigtigt godt.


Aftenens første hovedret bestod af sprødstegt kylling med friske hasselnødder, hjerte og lever. Hertil fik prinsessen serveret en rødbedejuice, som smagte så meget af rødbede at hun bad om at få den blandet lidt op med resterne af paradisæblejuicen. Selskabet fik deres første glad rødvin, og især prinsgemalen var meget tilfreds med den vending.
Kyllingen smagte helt fantastisk og klædte hasselnødderne rigtigt godt. Desværre er prinsessen ikke så meget til indmad, så det tog hun ikke så meget af.


Sidste hovedret var et stykke kalvespidsbryst med hele krydderier samt en garnering af grønkål og noget andet grønt. Hertil fik prinsessen en lækker ginger beer og resten af selskabet fik en anden rødvin.
Grisen var perfekt tilberedt, lækker og mør og med de lækre krydderier som fennikel og koriander til at spice den op sammen med det grønne gjorde det til en af højdepunkterne i aftenens menu. Eneste aber dabei var, at prinsessens mave efterhånden var så meget fyldt op, at lysten til at spise ikke længere var så stor.


Heldigvis kom der en lille mellemret til at lægge bunden for desserten. En fin og saltet høost med friskkværnet peber. 


Nu var der kun desserten tilbage, og de lagde ud med en syltet kvæde med kvædecreme, ristede græskarkerner og gulerodsgranite. Prinsessen drak en mandarinjuice, mens hendes følge fik et lækker dessertvin.
En super fin dessert, hvor især græskarkernerne bandt retten perpekt sammen.


Sidste ret var en cremet hasselnøddeis på en bund af skorzonerrod og citron med friterede skorzonerrod og citrontimian.
En udemærket ret, der dog sagtens kunne have spillet endnu mere på kontrasten mellem det syrlige og det bløde.


Aftenen var ved at lakke mod enden, og selskabet blev nu inviteret ind i  stuen igen for at indtage kaffen. Prinsessens mave var ved at eksplodere, og da tilbehøret til kaffen lod vente på sig besluttede det medtagede selskab at sige tak for en god aften.

Samlet set var det en rigtig god aften med god stemning og et fint flow mellem retterne. Selskabet kom kl. 18.30 og forlod stedet ca. 6 timer senere men tiden gik ganske fint.
Maden smagte godt uden at gøre nogen fortræd, og prinsessen kunne godt have brugt lidt mere vovemod og karakter i retterne. På vej ud af døren fik prinsessen den skriftlige menu, og der ville ikke have været noget i vejen for at have præsenteret den på forhånd. På den måde kunne man bedre økonomisere med sin mavesækkapacitet i stedet for at ende med ikke at kunne nyde desserten. Alternativt skulle køkkenet overveje at gøre retterne en smule mindre.
Der ud over var ventilationen i køkkenet ikke optimal, og gæsternes tøj lugtede en del af mad og friture da de kom hjem - prisen for at være tæt på køkkenet måske.
Slutteligt betalte prinsessen lige så meget for sin juicemenu som de medfølgende herrer betalte for deres vinmenu. Det var ikke prisen værd.

Prinsessen vil dog ikke afvise at komme tilbage, skulle hun modtage en invitation til 1.th igen. Det var en god aften med fin mad, og stemningen var afslappet og hyggelig.

2 kommentarer:

 1. Fin beskrivelse - og det ser ud til at have været en dejlig aften! Selv sidder jeg her mæt af oplevelsen igår på Noma, som til fulde levede op til forventningerne. Masser af vovemod og især desserten, hvori der indgik kartoffelmos og sveskeblommer slog benene væk under os alle! 23 retter og alt for meget vin :-)

  Skal vi høre, hvor prinsessen skal hen under Copenhagen Dining Week? Jeg tænker, at der er booket bord et par steder?

  Kh. Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæder mig virkelig til at høre om din oplevelse! Prinsessen skal desværre kun afsted en enkelt gang under Dining Week, da størstedelen af tiden bliver brugt i Jylland.

   Slet