fredag den 24. maj 2013

Jordbærlagkage


Den anden 12 års fødselar ville have en flødeskumslagkage, men det mente den voksne ville blive lige lovligt vammelt, så prinsessen fik lov til at supplere med lidt jordbær, hvilket endte med denne fine jordbærlagkage - med masser af fløde.

Jordbærlagkage
24 cm springform

Lagkagebunde
5 æg
175 g sukker
175 g mel
1 tsk vanillesukker
75 g smør

Smelt smørret og lad det køle af
Pisk æg og sukker luftigt, det bliver en marengs - ca 15 minutter
Si mel og vanillesukker over marengsen og vend det forsigtigt i med en træske eller dejskraber
Kom til sidst det smeltede smør i og vend det ligeledes forsigtigt i
Beklæd bunden af springformen med bagepapir og hæld dejen deri. Smør ikke siderne.
Bag ved 190 grader i ca 20 minutter eller til der ikke hænger dej i en kødnål når den stikkes ned i kagen
Afkøl og skær kagen i tre bunde

Flødecreme
6 æggeblommer
125 sukker
30 g mel
500 ml sødmælk
4 blade husblas
250 ml piskefløde
1 vanillestang

Læg husblas i blød i koldt vand
Varm mælk og en flækket vanillestang langsomt op
Når mælken når nået stadiet lige før kogepunktet tages gryden af varmen og trækker i ca 10 minutter under låg
Pisk æggeblommer og sukker til en luftig og sej marengs
Pisk herefter melet i
Pisk vanillestangen op af mælken og pisk den langsomt i æggemassen
Kom æggemassen i gryden og varm den langsomt op under grundig piskning indtil den koger (det kan godt tage lidt tid, men det skal nok ske).
Herefter skal cremen koge i yderligere 2 minutter før den tages af varmen og køler af- evt natten over. Kom husholdningsfilm helt ned, så den rører ved cremen - på den måde kommer der ikke kondensvand i cremen.
Når cremen er kold piskes den igennem eller blendes med en stavblender, så klumperne er nemmere at få ud - og blandes med pisket fløde

Jordbærmousse
500 g jordbær
125 g sukker
5 blade husblas
2,5 dl piskefløde

Kom husblasen i koldt vand
Varm jordbær og sukker sammen i en gryde
Lad det simre i ca 15 minutter
Blend jordbærgrøden til en lind masse
Kom husblasen i og rør grundigt rundt
Sæt jordbærgrøden til afkøling, evt med samme husholdningstrick som flødecremen
Når jordbærrene er afkølet blandes de med den piskede fløde- evt efter de er blevet blendet, så der ikke er klumper i jordbærgrøden.

Beklæd springformen med en plasticpose
Læg kagen sammen og sæt den på køl i ca 24 timer.
Den kan også fryses ned og tø langsomt op i køleskabet 24 timer før servering

Tag kagen ud ca 2 timer før servering og vend den ud på det fad den skal serveres på
Pisk fløde og smør kagen op med den inden den resterende flødes tylles ud på toppen
Skær jordbær ud i skiver og pynt med dem på siden


2 kommentarer:

  1. Det der er tarveligt! Nøj, den ser god ud... *savle*

    SvarSlet
    Svar
    1. Den var efter sigende også en sikker vinder. Både børn og voksne var vilde med den!

      Slet